Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell

caenfrdeitjaptrues

EurILCA Master 2024 XVI Trofeu Calella de Palafrugell - Memorial Pitus Jiménez

Brett Beyer i Monica Azón dominen la primera jornada dela regata.

Magnífic dia, amb vent de Garbí d'entre 8 i 13 nusos.

Calella de Palafrugell, 19 d'abril 2024.- Excel·lent inici de la competició. Després de la jornadad'ahir, on una forta tramuntana va castigar la costa d'aquesta part del litoral gironí, avui unformidable garbí ha permès realitzar les 3 proves previstes, on s'ha imposat l'australià Brett Beyera la classe ILCA7 i Monica Azón a ILCA6.

Espectacular parcipació amb 130 embarcacions competint, 79 embarcacions a ILCA6 i 51 aILCA7, que han omplert de gom a gom les platges de Calella de Palafrugell. Una participació derècord en aquest trofeu.

Igualtat a ILCA7

Ha estat una jornada de navegació fantàstica, on han gaudit tots els regatistes pel vent noble i fort que ha bufat. A la classe ILCA7 s'ha imposat en aquesta primera jornada, el veterà australià Brett Beyer, sumant 10 punts (4+5+1) per davant del jove italià Lorenzo Cerretelli, que ve arevalidar el títol aconseguit el passat any a Calella de Palafrugell. Només un punt separa tots dos regatistes. L'italià ha comptabilitzat 11 punts (1+6+4) i s'espera per a demà un duel interessantentre tots dos. El tercer en la disputa pel llocs de lideratge en aquesta classe és el regatista local del Club Vela Calella, Antoni Roig que suma 14 punts en aquesta primera jornada (5+3+6)empatat a punts amb José Luis Doreste (10 +1+3). El regatista que els segueix, amb 23 punts, és l'alemany Roger Shulz.

ILCA6, Azón domina de nou

Domini rellevant de Monica Azón, en aquesta que sembla la seva prova talismà. Avui ha signat dos primers i un tercer i es col·loca avançada en primera posició amb 5 punts (1+1+3). Darrere seu van els neerlandesos Willmar Groenendijk amb 16 punts 12+2+2), seguit del seu compatriotaFreek de Miranda amb 18 punts (5+5+8). El primer espanyol a la classificació de la primera jornada de la classe és Xavier Boluda, amb 28 punts (20+3+5).

Tres records emotius

Durant la festa de benvinguda, on es va convidar a tots els participants, el president del Club VelaCalella, el senyor Frank Keerl, va rendir un emotiu record a tres persones, que des de semprehan estat vinculades amb aquest trofeu i que malauradament ens han deixat: George Chapman,que va ser el Jutge Principal de la regata durant molts anys, Xavier Gramona, gran amant delsesports nàutics i que sempre recolzava la regata, aportant els seus vins i caves de renom universali Carlos Jané, motorista de resistència i regatista, assidu participant d´aquesta prova de Calellade Palafrugell, company i preparador de la regatista que més victòries absolutes ha aconseguiten aquest trofeu, Mònica Azón. Tots els presents van evocar aquestes tres persones, que els tindran sempre al record.

 

Premis Palafrugellenc de l'Any i Peix Fregit

Presentació del llibre Crònica d'un any 2020 i 2021
Diumenge 19 de desembre, va tenir lloc l’acte de presentació del llibre Crònica d’un any 2020 i 2021 i el tradicional lliurament dels premis “Peix Fregit” i “Palafrugellenc de l’Any”, organitzat per l’Equip Crònica d’un Any i Edicions Baix Empordà, amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell. El Crònica d’un Any recull les notícies que han tingut lloc a la vila al llarg dels darrers dotze mesos, amb un munt d’il·lustracions.

La presentació del llibre d’enguany, en la seva 39a edició, va ser a càrrec de l’escriptor Miquel Martin. L'acte va ser amenitzat amb l'actuació del grup Arjau, també guardonats en el premis de l'any 2021.

El desembre del 2020, la presentació del llibre i l’anunci dels guardonats amb els Premis Peix Fregit es va haver de fer de manera virtual, a causa de la pandèmia. I per tant, en aquesta gala del 19 de desembre s’han entregat els guardons corresponents al 2020 i al 2021.

L’any 2020 la presidenta de l’AVAC, Lluïsa Bonal i Granés, va ser guardonada amb un dels premis a Palafrugellenca de l’any. Li otorguen aquest premi per ser la primera dona que presideix l’Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), una associació reconeguda amb la Creu de Sant Jordi al 2013 per treballar amb la dinamització de la vida cultural i social de Calella, i per haver celebrat els 60 anys aquest 2021.Va recollir el premi, juntament amb altres membres de junta que la van acompanyar. Rebem aquest reconeixement amb molt d'orgull i il·lusió, i ens carrega d'energia per seguir treballant aquest 2022.

Estudien les praderies de posidònia de Palafrugell per millorar la conservació de la biodiversitat del seu fons marí

 La investigació ha identificat 679 espècies de fauna i flora marina al litoral palafrugellenc, de les quals el 30% són mol·luscs i el 22% peixos.

Durant l’any 2021, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha encarregat un estudi cartogràfic de la distribució dels les praderies de posidònia del litoral de Palafrugell. L’objectiu de l’estudi, realitzat pels tècnics de Natura Montfred, ha estat actualitzar i ampliar el coneixement sobre la distribució i la superfície que ocupen aquests herbassars, com a pas necessari per potenciar-ne la seva conservació i evitar-ne el seu deteriorament.

El municipi de Palafrugell presenta aproximadament 49,31 ha de praderies de fanerògames marines, entre les quals destaca la Posidonia oceànica.

Al mateix temps s’ha realitzat un inventari exhaustiu de la fauna i flora marina present per tal de recollir i ampliar el coneixement sobre el patrimoni natural marí del municipi i posar-lo en valor davant de la ciutadania.

En total s’han identificat 679 espècies de fauna i flora marina al litoral de Palafrugell, de les quals el 30% són mol·luscs i el 22% peixos. Destaquen els fons rocosos, on podem trobar quasi la meitat de les espècies del municipi, seguit dels fons sorrencs, les coves, les aigües obertes, el coral·ligen i les praderies de posidònia.

La realització d’aquest treball i el nivell de detall de la informació generada, permetrà disposar d’un millor coneixement per facilitar la presa de decisions i establir les mesures més adients per conservar la biodiversitat del patrimoni litoral marí del municipi.

 

Estudi posidònia litoral marí, àrea de Medi Ambient, Palafrugell

 

L’Associació de Veïns i Amics de Calella compleix 60 anys i edita una publicació per explicar la feina que ha fet

Durant aquest estiu s’han portat a terme diferents activitats per celebrar l’efemèride. L’artista palafrugellenca Rosa Aguiló ha pintat un mural, amb motius mariners, al costat de l’entrada a la seu de l’entitat. També s’han editat 3 punts de llibre amb aquarel·les de Rosa Gelpí Monasterio i el 10 d’agost es va fer un concert amb La Principal de la Bisbal. En l’acte d’aquest divendres, es presentarà una publicació, en format opuscle, que inclou una breu història de l’Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC) i explica com ha treballat l’entitat per Calella, les activitats que ha organitzat i les que porta a terme, actualment. En aquesta publicació hi han col·laborat l’ex-directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló que explica la relació de l’escriptor amb Calella; el músic Ricard Gili que deixa constància del paper de Calella com a porta d’entrada del jazz a la Costa Brava, el gerent de la Fundació Ernest Morató, Jordi Turró que recorda els inicis de la Cantada d’Havaneres, la historiadora de l’art Mariona Seguranyes, l’escriptor Jordi Arbonès (NIF) i l’activista cultural Guillem Terribas, entre d’altres. La publicació, també, recorda els inicis i l’evolució de la revista Es Còdol que, des de fa 30 anys edita l’AVAC. La presentació d’aquest opuscle i la cloenda dels actes de celebració del 60è aniversari es va dur a terme aquest divendres 10 de setembre a l’Hotel Alga, de Calella.

Història de l'AVAC
Sota el nom de Los Amigos de Calella, l’any 1961, un grup de persones, nascudes al poble mariner o que l’havien descobert durant els estius i s’hi havien instal·lat, varen unir esforços per aconseguir millores. En aquella època,  Calella estava mancada de la majoria de serveis que avui dia considerem habituals. No hi havia aigua potable ni clavegueram i els carrers estaven sense asfaltar, ni il·luminar. La junta de l’associació es va proposar com a objectiu prioritari la millora de les comunicacions i els serveis i va treballar estretament amb l’Ajuntament perquè s’anessin realitzant tota una sèrie d'obres. Tot plegat va coincidir en un moment en què la urbanització i la creació d’infraestructures i de serveis estava en el seu punt àlgid. Les obres de més envergadura les assumia l'Ajuntament i l'Associació finançava millores més assequibles, com ara la construcció de voreres, el condicionament dels accessos a les platges o l'empedrat d'algun carrer. També va instal·lar fanals artístics en el centre i va retolar els carrers del poble amb plaques de ceràmica. L’any 1973, l’Associació va començar a ocupar-se de l'organització de la Festa Major de Calella. L’entitat, que el 1983 va canviar de denominació i va passar a dir-se Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), també va impulsar i organitzar la Cantada d’Havaneres de Calella. Ho va fer durant 20 anys, fins que el 1987 va decidir traspassar-ne l’organització a l’Ajuntament de Palafrugell, a la vista que les dimensions que havia agafat l’esdeveniment superaven el que podia assumir una petita associació de veïns. L’any 1990 va aparèixer el primer número de la revista Es Còdol, que inicialment només era un butlletí informatiu per mantenir el contacte entre els socis i que es va anar consolidant fins a convertir-se en una innominada revista de Calella. Es Còdol continua publicant-se en l'actualitat amb una periodicitat semestral. L’AVAC també convoca, des de fa 6 anys, un premi de conte curt.